Sevärdheter

Att se och göra i Katrineholm

Katrineholms kommuns slogan är ”Läge för liv & lust”. Denna slogan syftar på att Katrineholm är en levande stad, belägen strategiskt där Västra och Södra stambanan möts bara cirka en timmes tågresa från Stockholm, där natur och kultur sätts i främsta rummet.

Katrineholm är en liten stad med närhet till naturen. Naturen är också i allra högsta grad i fokus även i stadens centrala delar. Trädgårdsstaden Katrineholm har hela 30 parker. Många av parkerna är inramade av lindar. Staden går också ofta under namnet ”Lindarnas stad”.

Friluftslivet är rikt och varierat. I Katrineholm med omnejd finns mängder av idrottsanläggningar, friluftsspår, vandringsleder och även flera golfbanor. Ungefär en mil öster om staden finns också en slalombacke.

När det gäller kultur kan bland annat kulturhuset Ängeln locka besökaren. Dessutom finns två lite annorlunda museum i Katrineholm med omnejd. VVS-museet i staden är det enda i sitt slag i Europa. I Julita, cirka 25 km utanför Katrineholm, ligger Sveriges landsbruksmuseum.

Kort om Katrineholms historia
Katrineholm är en relativt ny stad. Den växte i princip fram i samband med att järnvägen (Västra stambanan) började byggas under 1860-talet. Innan järnvägens frammarsch fanns inte mycket bebyggelse på platsen för dagens Katrineholm. Den största bebyggelsen låg kring gården Cathrineholm vid sjön Näsnaren. Det är givetvis från gården som staden har fått sitt namn.

Omkring stationen började snart bostäder byggas och inom bara något decennium hade orten vuxit till att rymma omkring 500 invånare. Flera entreprenörer såg snart möjligheterna med järnvägen och snart växte flera framgångsrika fabriker upp. Invånarantalet sköt i och med detta i höjden och redan omkring år 1910 hade Katrineholm 5000 invånare. År 1917 blev Katrineholm stad.